Фонд змінює підхід до формування пулів кредитів: перший «пілотний» пул на торгах 25 вересня

21.08.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Фонд гарантування вкладів у межах подальшого розвитку ринку проблемних активів в Україні та з метою досягнення максимальної ціни на активи банків, що ліквідуються, запускає «пілотний проект». Відтепер пули кредитів суб’єктів господарювання, які перебувають на балансі банків, що ліквідуються, формуватимуться за новим – галузевим – підходом. Відповідне рішення було прийнято виконавчою дирекцією Фонду в серпні 2023 року.

Уже 25 вересня  на онлайн аукціон Прозорро.Продажі буде виставлено перший «пілотний» пул, сформований за галузевою ознакою. 

До його складу – лот №GL18N124640 – увійшли права вимоги за 91 договором, що перебувають на балансі банків ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК». При цьому спільна ознака усіх позичальників – вид діяльності за КВЕД. Усі вони, згідно із даними реєстрів, здійснювали свою діяльність чи ж продовжують працювати у сфері оптової та роздрібної торгівлі.

Включені до складу пулу активи до цього уже щонайменше 4 рази виставлялися на продаж, але не знайшли свого покупця.

У забезпечення виконання зобов’язань перед банками оформлено транспортні засоби, об’єкти житлової та комерційної нерухомості, фінансову поруку тощо. 

Публічна інформація про пул та включені до його складу активи – за посиланням. Уся інформація, у тому числі та, що містить банківську таємницю, - доступна для вивчення потенційними інвесторами у віртуальній кімнаті даних, алгоритм доступу до неї – за посиланням.

Початкова ціна реалізації лота №GL18N124640 – 66,6 млн грн.

Детальна інформація про активи та умови участі у торгах – за посиланням.

Торги пройдуть за голландською моделлю аукціону, відкрито і прозоро. Участь в аукціоні можуть взяти юридичні та фізичні особи, окрім російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором, позичальників та поручителів за кредитними договорами. Стежити за перебігом торгів можуть усі охочі.

«До «пілотного проекту» будуть залучені чотири банки, які передані в управління Фонду уже після початку повномасштабного вторгнення: ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК» та АТ «Банк Січ». Загальна заборгованість юридичних осіб перед цими банками перевищує 90 млрд грн. Майже 48% за сумою заборгованості – на рахунках підприємств переробної промисловості, ще 17% – оптової та роздрібної торгівлі, 12% – підприємств постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Ми очікуємо, що галузевий підхід формування пулів допоможе привернути увагу саме інвесторів, зацікавлених вести діяльність у визначеній галузі», - розповів Олександр Кульчицький, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів.

«ФГВ — один з найбільших організаторів онлайн-аукціонів в державній системі Прозорро.Продажі. Лише з початку повномасштабної війни Фонд за підсумками електронних торгів в системі залучив 4.6 млрд гривень для розрахунків із кредиторами банків, що ліквідуються, з них понад 3.5 млрд гривень — від продажу активів саме цих чотирьох банків. Конкуренція на торгах з реалізації майна ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК» та АТ «Банк Січ» також вища у порівнянні з активами інших банків — понад 3 учасники. Сподіваємось, що “пілотний проект” Фонду та пули активів відкриють нові можливості для бізнесів, які готові сьогодні розвивати цілі галузі», — зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі.

Кошти, отримані від продажу активів, будуть спрямовані на розрахунки із кредиторами банків, що ліквідуються.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter